Çifteler Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çifteler Ziraat Odası > Ayçiçek Tarımı

Ayçiçek Tarımı

AYÇİÇEĞİ TARIMI

TOPRAK İSTEKLERİ

Ayçiçeği yetişeceği toprak tipi yönünden çok seçici olmamasına rağmen organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi topraklarda verim daha yüksek olmaktadır. Kumsal topraklardan ağır yapıdaki killi topraklara kadar her türlü iyi drenaj sağlanmış topraklarda tarımı yapılabilmektedir. Ayçiçeğinin tuzluluğa karşı toleransı azdır. Tuzlu topraklarda yetiştirilen ayçiçeğinin tohumlarının yüzde yatağında azalmalar görülmüştür. Ayrıca ayçiçeği yetiştirilecek topraklarda % 1–2 düzeyinde bulunacak tuz konsantrasyonunun çimlenmeyi önemli miktarda azalttığı gözlenmiştir. Ayçiçeği asitliği pH 6,0–7,2 arasında olan topraklarda yetişir.

İKLİM İSTEKLERİ

Ayçiçeği yüksek ve düşük sıcaklıklara, gelişme dönemine bağlı olarak oldukça toleranslıdır. Tohumların iyi çimlenebilmesi için 8–10 0C ‘lik toprak sıcaklığı gerekir. Ayçiçeği bitkisi fideleri kotiledon devresinde -4 0C sıcaklığa dayanabilir. Ayçiçeği için en iyi gelişme sıcaklıkları 21–24 0C arasındadır. Genellikle vegetatif dönemde serin, generatif dönemde ise açık v güneşli havalar ister. Ayçiçeği bitkisi kazık kök yapısına sahip olduğu için susuzluğa toleranslıdır. Yetişme süresince yağışların sağlayacağı veya sulama ile toprağa verilecek 450 mm dolayında su en iyi verimi alabilmek için yeterlidir.
Ayçiçeği yaprağının ışığa yönelme özelliği nedeniyle fotosentez için ihtiyaç duyduğu ışığı rahatlıkla alabilir. Bu ışığa yönelme özelliği nedeniyle Trakya ve Marmara Bölgesi’nde ‘Günebakan ‘veya ‘ Gündöndü’ denilmektedir.

SONBAHAR TOPRAK İŞLEMESİ

Ayçiçeği tarımında toprağı işlemenin amacı, iyi bir tohum yatağı hazırlamak, ön bitkiden kalan sap artıklarını gömmek, toprağı havalandırmak, yabancı otları yok ederek toprakta depolanan suyu arttırmaktır.
Bu amaçla, ön bitkinin hasadından sonra ayçiçeği ekimi düşünülen tarla soklu pulluk  ile 20–25 cm derinlikte sürülmelidir. Bu ilk sürüm her yıl farklı derinlikte yapılırsa pulluk tabanı oluşması önlenir.
İlk sürümden sonra düşen yağışlar nedeniyle tarlada önemli bir otlanma görülürse, bu otlar kazayağı ile toprağı 10–15 cm derinlikte işlenerek yok edilmelidir.

İLKBAHAR TOPRAK İŞLEMESİ

Ayçiçeği düzgün bir çıkış için nemli bir tohum yatağı ister. Bunu sağlamak için ilkbaharda toprak tava geldiğinde tarla önce kazayağı daha sonra diskaro, tırmık veya yaylı tırmık ile 10–15 cm derinlikte ekime hazır hale getirilir. İlkbaharda toprak nem ve tavının kaybına yol açabilecek soklu pulluk ile sürümden kaçınılmalıdır.

EKİM ZAMANI

Ekim zamanı toprak ısısı ile yakından ilgilidir. Çimlenmenin iyi olabilmesi için toprak ısısı en az 8–10 C olmalıdır. Bundan sonra yüksek sıcaklıkta tohumların çimlenme ve çıkışı daha hızlı olur. Ayçiçeği ekimi kuru şartlarda yapılacak bir üretimde iklime bağlı olarak olabildiğince erken yapılmalıdır. Erken ekimlerde ayçiçeğinin kış ve ilkbahar daha iyi yararlanmasını sağlar.

TOHUMLUK

Ayçiçeği tarımında tohumluluğun önemi büyüktür. Üreticiler bölgelerine uyan, yüksek verimli ayçiçeği tohumlarını gerek kamu ve gerekse özel sektör tohumculuk kuruluşlarından temin edebilirler. Üreticiler tohum temininde şu noktalara dikkat etmelidir.
• Her yıl ayçiçeği üreticileri mutlaka sertifikalı yeni tohumluk ekmelidirler.
• Ekilecek tohumların temiz, çimlenme oranı ve çıkış gücü yüksek olmalıdır.
• Oranbanş görülen tarlalarda verim düşüklüğüne neden olmamak için, bu parazite dayanıklı ayçiçeği tohumu tercih edilmelidir.

EKİM ŞEKLİ

Ayçiçeği ekiminde hassas havalı mibzer kullanılmaktadır. Bu tip havalı ekim kullanıldığında sıra arası, sıra üzeri ve ekim derinliği kolaylıkla ayarlanabilmektedir. Ayçiçeği ekiminde sıra arası mesafe 70 cm ve sıra üzerindeki bitkiler arasındaki mesafe ise toprak verimliliği ve yağış durumuna bağlı olarak 25–35 cm arasında olabilir. Kurak ve az verimli toprak koşullarında sırası üzeri mesafe 35 – 40 cm, sulanan, yağışlı ve verimli toprak koşullarında 25 cm olabilir. Çeşit ve toprak koşullarına göre yüksek verim alabilmek için bir dekar alanda istenen yaklaşık bitki sayısı 4.000 – 5.500 adet olabilir.

Ekim derinliği toprak nemi ile ilgilidir. Ekim derinliği iyi hazırlanmış tavlı tohum yatağında ve erken ekimlerde 5–6 cm olabilir. 8 cm’ den daha derine ekimde ayçiçeğinin toprak yüzeyine çıkışı zorlaşır ve dekara istenen bitki sıklığı elde edilemez.

BAKIM
Tekleme ( seyreltme ) , eğer ekimde klasik ekim makinesi kullanılmışsa, bitki boyu 8–10 cm olduğunda öncelikle zayıf, hastalıklı ve zarar görmüş bitkiler tamamlanarak yapılmalıdır. Ekimde hassas ekim makineleri kullanılmışsa teklemeye gerek duyulmaz.

ÇAPALAMA

Bitkilerin boyu 30–50 cm. arasında bir devrede iken sıra araları kazayağı veya çapa makinesi ile işlenmiştir. Bu işlem toprağı kabartarak topraktan buharlaşma ile su kaybının azalmasını ve yabancı otların mekanik olarak yok edilmesini sağlar.

SULAMA

Ayçiçeği ekim döneminde toprakta yeterince rutubet yoksa sulama yapılabilir. Eğer çıkıştan sonraki erken gelişme döneminde de tarla toprağında faydalı su azalırsa, kuraklığı duymaya başlayan bitkiler solgunluk belirtileri göstereceğinden yaklaşık 15–20 gün aralarla 1–2 sulama yapılabilir.

Sulama suyu yeterli olduğunda yapılacak sulama:

İlk tabla oluşumu:
Ekimden ortalama 50–55 gün sonra tabla oluşumu ( yıldız tabla devresi) başlamaktadır. Bitkinin büyüme ucu tablayı oluşturmak üzere son yaprak hizasından hafif yükselerek genişlemeye başladığı, büyüme ucunun 5 cm çapında bir tablaya dönüştüğü zaman tabla oluşumu başlangıcıdır. Bu dönemde ayçiçeğinin suya çok ihtiyacı olduğundan sulama yapılması gerekir.

Çiçeklenme başlangıcı:
Tabla çevresinde iki sıradan oluşan yalancı çiçekler görüldükten sonra, sıra asıl çiçeklere gelmektedir. Bu devre çiçeklenme başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Yıldız tabla oluşumundan yaklaşık 15 gün sonraya gelen bu devrede ayçiçeğinin sulama isteği çok yüksektir.

Daneler süt olumu başlangıcı:
Tabla üzerindeki daneler, iki parmak arasında sıkıldığında içlerinin beyaz süt görünümü aldığı bu dönemde de ayçiçeğini sulamak gerekir. Bu da yaklaşık çiçeklenme başlangıcından 15 gün sonraya rastlamaktadır.

Sulama suyu yetersiz olduğunda yapılacak sulama:

Zorunu hallerde sulama suyunda kısıntı yapmak gerekirse bir defa çiçeklenme başlangıcında yeterli bir sulama yapılabileceği gibi tabla teşekkülü ve süt olum dönemlerinde de az miktarda kısıtlı olan su ile sulama yapılır. Özellikle çiçeklenme döneminde sulama imkânı olan yerlerde yeterli bir sulama yapılması dekardan istenen ürün artışını sağlaması açısından çok büyük önem taşımaktadır.

Ayçiçeği tarımında sulama yöntemleri

Ayçiçeği tarlaları yağmurlama ve karık sulaması yöntemlerinden faydalanılarak sulanabilir. Çıkış için erken gelişme döneminde bitkiler 40–50 cm oluncaya kadar yağmurlama yöntemi, çiçeklenme öncesi veya sonrası dönemlerde bitkiler boylandığında yapılacak sulamalarda ise karık yöntemi tercih edilmelidir. Karık sulama yapılacak tarlalarda ayçiçeği bitkiler daha 25–30 cm iken sıra aralarında kazayağı geçirilerek karıklar açılmalıdır.
Ayçiçeği tarımında başarılı bir sulama için dikkat edilecek esaslar:
• Sulama tarım yapılacak tarla toprağı pulluk ve benzeri aletlerle sonbahar mevsiminde derin işlenmelidir.
• Yetiştirilecek ayçiçeği bitkisi belli aralıklarla ve yeteri kadar sulanmalıdır. Sulama aralığının hesaplanmasında ölçü toprak suyunun hiçbir zaman sürekli solma noktasına inmemesidir. Genellikle topraktaki faydalı su % 50 ‘ye kadar tarla kapasitesine gelecek miktarda sulama yapılmalıdır.
• Sulamadan önce ayçiçeği sıraları arasında daha bitkiler 25–30 cm boyunda iken kazayağı ile karıklar oluşturulmalıdır.
• Karıklara eşit su verebilmek için sifon türü aletler kullanılmalıdır.
• Ayçiçeği tarlasının sulanması sırasında suyun toprakta kök derinliğine kadar ulaşıp ulaşmadığı bir demir çubuk ile kontrol edilmelidir. Tarlanın toprak yapısı ve uzunluğu dikkate alınarak sulama süresi iyi ayarlanmalıdır.  Sulu tarım yapılan topraklarda organik madde yönünden korumak için ahır gübresi ve yeşil gübre kullanılması çok faydalı olur. Sulama suyunun kalitesinin iyi olmasına dikkat edilmelidir. Çok tuzlu sanayi atıkları ile kirli sular sulama için uygun değildir. Söz konusu elverişli olmayan bu sular ile sulama yapılırsa tarlanın çoraklaşmasına neden olur.

GÜBRELEME

Azotlu, fosforlu ve potasyumlu  gübrelerin tamamı ilkbaharda ilk toprak işlemesinden önce tarlaya santrifüjlü gübre makinesi ile verilip arkasından kazayağı ile ekim derinliğine karıştırılabileceği gibi ekimde tarlaya kombine ekim makinesi ile de banda tohumun 5 cm sağına ve altına verilecek şekilde verilebilir. Azotlu gübrelerin tamamı ekimle birlikte verileceği gibi yarısı ekimle, yarısı da ara çapalamasından önce sıra aralarına bitkilerin yaprak ve büyüme noktalarında kalmayacak şekilde uygulanmalıdır.

Ayçiçeği bitkisinden dekardan en yüksek dane verimi alabilecek gübre denemeleri sonucunda saf madde olarak kuru koşullar 8 kg/da, sulu koşullarda 10 kg/da azot, 7–8 kg/da fosfor yeterli olmaktadır.Toprak analizine göre potasyum eksikliği varsa potasyumlu gübre uygulaması yapılmalıdır.

MÜNAVABE

Tarım alanlarında aynı tarlaya üst üste ekilmesi toprağın fakirleşmesine ve bitkinin hastalıklarının artmasına neden olur. Bu yüzden ayçiçeğinde yüksek verim alabilmek için münavebe yapılmalıdır.

YABANCI OT MÜCADELESİ

Ayçiçeği bitkisi 30–40 cm. boyunda olduğunda gölge yaparak gelişmesine son verir.

HASAT VE DEPOLAMA

Ayçiçeği havaların sıcak veya yağışlı gitmesine ve çeşidin erkencilik durumuna bağlı olarak çiçeklenmeden 45 ile 60 gün sonra hasat olumuna gelir. Hasat öncesi ayçiçeği tablalarındaki danelerinin rutubeti % 9.5 geçmemelidir.

AYÇİÇEĞİ HASTALIK VE ZARARLILARI
• Ayçiçeği mildiyösü
• Solgunluk
• Ayçiçeği yaprak lekesi
• Makaslı böcek
• Bozkurt
• Orobanş