Çifteler Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Çifteler Ziraat Odası > Mısır Tarımı

Mısır Tarımı

TOPRAK VE İKLİM İSTEĞİ

Toprak seçiciliği yönünden çok seçici olmasa da organik maddece zengin, derin ve su tutma kapasitesi iyi toprakları tercih etmektedir. Mısır için en uygun pH derecesi 6.5-7 arasındadır. Mısır tohumlarının çimlenmesi için minimum 9-10 °C toprak sıcaklığına ihtiyaç duymaktadır. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farklılıkları mısırın gelişimi üzerine etki etmektedir. Mısır gelişimi için en uygun sıcaklıklar gündüz 25-32 °C ve gece 16-22 °C dir. Hava sıcaklığının 4 °C altına düştüğü durumlarda fotosentez faaliyeti azalmaya başlar. 35 °C üzerindeki yüksek sıcaklıklarda ise döllenme ve danenin hektolitre ağırlığı olumsuz yönde etkilenmektedir.

MISIR BİTKİSİNDE EKİM DERİNLİĞİ

İdeal ekim derinliği iyi hazırlanmış tavlı tohum yatağına sahip tarlalarda 7-8 cm olmalıdır. Ana ürün ekimlerinde (Şubat-Mart) bu derinlik toprak ısısından dolayı 5-6 cm arttırılabilir.

BİTKİ SIKLIĞI

Bitki sıklığı; ekim zamanına, ekilen çeşidin yaprak yapısına, sulama suyunun miktarına ve sayısına bağlı olarak farklılık gösterir. Ortalama dekarda 7500-9500 tohum önerilmektedir.

TEPE PÜSKÜLÜ

Mısır yabancı döllenen bir kültür bitkisidir. Mısır bitkisinde tepe püskülü olarak bilinen salkım şeklindeki kısım erkek organdır. Çeşide bağlı olarak değişmekle beraber üzerinde bulunan anterler içerisinde yaklaşık 5-25 milyon adet polen bulunmaktadır.

KOÇAN

 Mısır bitkisinde dişi organ koçan olarak tabir edilir. Her bir koçanda yaklaşık 300-1000 adet dane oluşur ve her dane için bir adet püskül bulunur. Koçan püskülü üzerine gelen polen tozları ile döllenme başlar.

sulama

MISIR BİTKİSİNİN SUYA EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞU DÖNEMLER

  • Mısır bitkisinin 5-8 yapraklı olduğu dönem
  • Döllenme başlangıcından hemen önce
  • Döllenme dönemi boyunca
  • Döllenme sonrası ve dane dolum döneminde
  • Azot (N);                              25-30 kg/da
  • Fosfor(P2O5);                     10 kg/da
  • Potasyum(K2O);                 10 kg/da
  • Mekanik
  • Kimyasal
  • Tel Kurtları (Agriotes spp.)
  • Bozkurt (Agrotis)
  • Sap Kurdu (Ostrinia nubilalis)
  • Koçan Kurdu (Sesamia nonagrioides)
  • Yaprak Biti (Aphid ssp)
    • Yaprak bitleri bitki özsuyunu emerek bitkiyi zayıflatır ve kuruturlar. Beslenmeleri esnasında salgıladıkları zehirli ve tahrip edici bir madde ile bitkide anormal büyümeler ve şekil bozuklukları meydana gelir. Bitkinin yaprakları kıvrılır. Birçok virüs taşımak ve bulaştırmak suretiyle virüs hastalıkları meydana getirir. Salgıladıkları tatlı maddeler ile ballık ve fumajine sebep olarak solunum ve özümlemeye engel olurlar.
    • Yaprak biti ile kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemler ile mücadele edilebilmektedir.

Bu dönemler sulamadan kaynaklanan aksaklıklarda verimde önemli kayıplara sebebiyet vermektedir.

GÜBRELEME

En uygun gübre tavsiyesinin toprak analizi ile tespit edilmesi gerekir. Mısır tarımında genelde gübre tavsiyesi (dk/kg) saf madde olarak yapılmaktadır.

Gübrelemede, ekim öncesinde ve 8-10 yapraklı dönemde üst gübre uygulaması olmak üzere iki şekilde gübre uygulaması önerilmektedir.

YABANCI OT MÜCADELESİ

Mısır bitkisi yabancı otlara karşı ilk gelişim dönemlerinde oldukça hassastır. Özellikle çimlenme döneminden 4-6 yapraklı döneme gelinceye kadarki süreç iyi yönetilmez ve yabancı otlar ile rekabete girerse veriminde %30 kadar düşüşler görülmektedir.

Yabancı Otlar ile mücadelede;

olmak üzere 2 adet yöntem bulunmaktadır.

Özellikle kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların önerilerini dikkate alarak (önerilen ilacın; miktar, uygun zaman – dönemde, yeteri kadar su ile uygun aletler ile) kullanılmasına dikkat edilmelidir.

ZARARLI MÜCADELESİ

1. Ekim Döneminde

Larvalar saman sarısı renkte olup, vücutları ince uzun silindirik biçimde ve sert yapıdadır. Tel kurtlarında esas zararı toprak altında yaşayan larvalar yapar. Tohumu tahrip eder, ince olan mısır köklerini koparır, kalın köklerde ise toprağa yakın ana gövde içinde oyuklar açarak beslenirler. Zarar gören bitkiler kolayca kurur.

Tel kurdu ile en etkin mücale yöntemi tohum ilaçlaması yapmaktır.

Olgun larvalar 5 cm boyunda esmer-gri renkte ve kıllıdır. Vücut üzerinde uzunlamasına soluk gri renkte bantlar ve yanlarda küçük noktalar bulunur.  Larvalar genç mısır bitkilerinin kök boğazını toprak yüzeyine yakın yerden keserek bitkinin kurumasına neden olurlar. Çoğunlukla gece faaliyet gösterirler. Gündüzleri kestikleri bitkilerin yanında veya kök bölgesinde toprak altında gizlenirler.Yeni kesilmiş veya büyüme konisi yeni solmuş bitkilerin kök bölgesine kazılıp bakıldığında kıvrılmış halde larvalar görülür.

Bozkurt ile mücadelede tohum ilaçlaması ve önerilen ruhsatlı ilaçların kullanılması önerilmektedir.

2. Gelişme döneminde

Yumurtalar balık pulu veya kiremit dizisi gibi üst üste dizilidir. İlk konduğunda beyaz köpük gibidir. Sonraları sarımsı renge dönüşür, kızıl-kahvedir. Larvalar sarımsı kahverengi renklidir ve vücut üzerinde kahverengi noktalar vardır.Benekli bir görünümdedir. Pupaları sarımtrak kahverengidir.

Bitkinin yapraklarında, sap ve koçanlarında galeriler açmak suretiyle zayıf düşmesine, sapların kırılmasına, koçanın yere düşmesine ve dolayısıyla ürün kaybına neden olurlar.

Sap kurdu ile mücadelede kültürel ve kimyasal yöntemler bulunmaktadır. Kimyasal mücadeleye ilk yumurta açılımını takip eden günlerde başlanmalıdır.

Yumurtalar kümeler halinde ve krem rengindedir. Olgun larvaların üst kısımları sarımsı pembe renkte, alt kısımları donuk sarı, pupaları ise kızılımsı kahverengidir. Mısır koçan kurdunun larvaları mısır bitkisinin genç fide döneminden başlayarak yaprakta, gövdede ve koçanda zarar yaparlar. Yapraktaki zararı daha ziyade merkezi yapraklarda olur ve yapraklarda karşılıklı delikler oluşur. Gövde ve koçanda ise galeriler açmak ve girdiği deliklerden dışkılarını çıkarmak, koçandaki taneleri yemek suretiyle tahrip etmek, gövdeyi açtığı galeriler ile oymak ve içini boşaltmak suretiyle kendini belli eder. Koçanda daneler üzerinde fungal etmenlerin gelişmesi ve tüm danelerin zarar görmesine sebep olurlar.

Koçan kurdu ile mücadelede kültürel ve kimyasal yöntemler bulunmaktadır. Kimyasal mücadele, yapılan periyodik kontrollerde ( bitkinin 30-40 cm boya geldiğinden itibaren) yumurta paketi, yumurtadan çıkmış larva, larva yeniği, larva pislikleri tespiti yapılarak, %5 lik zarar eşiğine geldiğinde mücadeleye başlanılmalıdır.

Kırmızı Örümcek (Tetranychus spp.)

 Erginleri dört çift bacaklı, larvaları üç çift bacaklı olup açık sarı ve açık kırmızı renktedir. Yumurtalar küre şeklinde inci gibi şeffaf ve beyaz olup açılmaya doğru hafif kırmızı ve sarı renge dönüşür. Mısır bitkisindeki zarar yaprakların sararması ile ortaya çıkar. Alt yaprakların alt yüzünde bulunan kırmızı örümcekler yapraklarda koloniler oluşturarak bitki özsuyunu emmek suretiyle klorofil oluşumunu engeller. Bitki beslenme ve gelişmesi yavaşlar. Bunun sonucu yapraklarda sararma ve kuruma olur. Bitki boyu kısalır. Koçanda dane bağlama geriler ve üründe azalma meydana gelir.

Yaprak biti ile kültürel, biyolojik ve kimyasal yöntemler ile mücadele edilebilmektedir.

 

HASTALIK

Rastık-Ustilago Maydis

Mısır bitkisinde görülen en yaygın hastalıklardan biridir. Sap, yaprak koltukları, koçan ve tepe püskülünde urlar meydana getirirler. Yoğun görüldüğü yerlerde arka arkaya mısır ekilmemeli ve fazla azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır.

Phytium

Ağır topraklarda ve drenajı zayıf kumsal tarlalarda fazla görülür. Kırılma şeklinde bitkinin yıkılmasına neden olur.

Gövde Fusarium

Toprak kökenli bir patojendir. Sap içerisindeki belirtileri grimsi kahverengi renk oluşturmasıdır. Görüldükten sonra sapta zayıflama ve ileride kırılma ve yatmalar meydana gelir.

HASAT

Mısır bitkisinde danenin sömeğe bağlandığı yerde siyah nokta (black layer) oluşmaya başlamasıyla fizyolojik olum tamamlanmaktadır.

Siyah nokta görülmeye başlamasından itibaren dane rutubeti atarak hasat süresini beklemeye başlamaktadır.